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a your letters wherein you inquire whether the

schedule of fees set out in section 103 of the Revenue Act of

1939 (Ill. Rev. Stat. 1991, ch. 120, par. 584) for the

publication of assessment lists in counties of less than

2,000,000 inhabitants is mandatory, or represents only the

maximum rates which may be paid for publication. State's

Attorney Johnson has also inquired whether a newspaper may be
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"published" simultaneously in several townships, for purposes

of the same section. For the reasons hereinafter stated, it is

my opinion that the fee schedule set out in section 103 is.

mandatory, and does not merely set maximum rates. Further, in

response to Mr. Johnson's second question, it is my opinion

that there is only one publication of a newspaper, which occurs

at the place where the actual distribution of bulk deliveries

of the newspaper originates.

The final paragraph of section 103 of the Revenue Act

of 1939 provides:

The newspaper shall furnish to the local
assessment officers as many copies of the paper
containing the assessment list as he or they may
require. The newspaper shall be paid a fee for
publishing the assessment list according to the
following schedule:

(1) For a parcel listing including the name
of the property owner, an index number and the
total assessment, 800 per parcel;

(2) For a parcel listing including the name
of the property owner, an index number., the
assessed value of improvements and the total
assessment, $1.20 per parcel;

(3) For a parcel listing including the name
of the property owner, a legal description of the
property and the total assessment, $1.20 per
parcel;

(4) For a parcel listing including the name
of the property owner, an index number, a legal
description and the total assessment, $1.60 per
parcel;

* (5) For a parcel listing including the name
of the property owner, a legal description, the
assessed value of improvements and the total
assessment, $1.60 per parcel;
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(6) For a parcel listing including the name
of the property owner, an index number, a legal
description, the assessed value of improvements
and the total assessment, $2.00 per parcel; and

(7) For the preamble, headings, and any
other explanatory matter either required by law,
or requested by the supervisor of assessments, to
be published, the newspaper's published rate for
such advertising."

Although there is support for either interpretation, it is my

opinion that the use of the phrase "shall be paid" in section

103 indicates a legislative intent to set mandatory, rather

than maximum, publication rates.

The last paragraph of section 103 was rewritten by

Public Act 84-1031, effective November 21, 1985. Prior to that

date, that paragraph had provided that newspapers which pub-

lished assessment lists "shall be entitled to a fee of 300 per

column line * * *s". (See Ill. Rev. Stat. 1983, ch. 120, par.

584.) The brief legislative remarks prior to the passage of

House Bill 1680 (which was enacted as Public Act 84-1031)

indicate that the amendment was intended to be revenue neutral,

but to reflect a different basis used by newspapers for calcu-

lating advertising rates. (Remarks of Senator Netsch, Senate

Debate on House Bill 1680, June 18, 1985, at 166, and October

30, 1985, at 30-31.) in addition to changing the basis for

calculating the fee, the amendment also changed the language

"shall be entitled" to "shall be paid".

Attorney General Scott, in opinion No. S-1404, issued

January 10, 1979 (1979 Ill. Att'y Gen. Op. 4), construed the
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former provision as providing only for a maximum rate, thereby

permitting counties to contract for a lower price. my prede-

cessor found support for his position in several cases reported

in other jurisdictions. (S.ee e~. Cook v. Payne (Okla. 1944),

148 P.2d 174; Democrat Printing Co. v. Logan (Ark. 1933), 56

S.W.2d 1013; Wisner v. Morrill County (Neb. 1928), 220

N.W.280.) As will be explained more fully below, however, I

disagree with the conclusion expressed in opinion No. S-1404.

The Illinois Supreme Court has held that the General

Assembly has the right to fix the rate for publication of as-

sessment lists, provided that the rate set is not so unreason-

able as to be unconstitutional. (Lee Publishing Co. v. County

of St. Clair (1930), 341 Ill. 257, 262.) In that case, the

court treated the phrase "shall be entitled" in section 26 of

the Revenue Act of 1898 (see Ill. Rev. Stat. 1929, ch. 120,

par. 308), the predecessor of section 103 of the Revenue Act of

1939, as mandatory, requiring the payment of the rate of l00

per line for publication of assessment lists. Citing that

case, Attorney General Clark, in opinion No. UP 993, issued

September 9, 1963, concluded that the rate set in section 103

was mandatory. While it is true, as Attorney General Scott

later suggested, that the word "shall" can be construed as

permissive, depending upon the legislative intent, when "shall"

is used in a statute with reference to any right or benefit,
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and the right or benefit depends upon giving the word a manda-

tory meaning, it~cannot be given.a permissive meaning. Andrews

v. Foxworthv (1978), 71 Ill. 2d 13.

Moreover, as previously noted, the last paragraph of

section 103 was amended significantly after the issuance of

opinion No. S-1404. In the amendatory language, the General

Assembly continued the use of the term "shall", but changed the

phrase "shall be entitled" to "shall be paid". The latter

phrase connotes not only a private entitlement to payment for

the publisher, but also a command to the several assessors,

supervisors of assessment and boards of assessors, as the case

may be, to pay those amounts specified in the statute. Where

the term "shall" is used in a statute directing the performance

of an act by public officials, it will be accorded a mandatory

and imperative meaning. See DeYouna v. DeYounu (1978), 62 Ill.

App. 3d 837, 841; People v. Nicholls (1977), 45 Ill. App. 3d

312, 316.

In view of the authorities which have construed the

section as mandatory, as well as the recent amendment thereto

which used language generally construed as mandatory, it would

be contrary to the established rules of statutory construction

and the apparent legislative intent to construe section 103

otherwise. A mandatory construction, based upon similar lan-

guage, has also been followed in other jurisdictions. (Se

Steuben Advocate v. Bd. of Supervisors (1957), 161 N.Y.S. 2d
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199; Hoffman v. Chippewa Co, (Wis. 1890), 45 N.W. 1083.) There-

fore, it is my opinion that the rate schedule fixed in section

103 of the Revenue Act of 1939 is mandatory, and that. a county

is required to pay the requisite fee for publication of its

assessment lists.

Mr. Johnson's second question relates to the place of

publication of a newspaper which is printed outside the county,

shipped to a township within the county and there labeled and

sent to various post offices in other townships for distribu-

tion by mail. The last sentence of the third paragraph of

section 103 of the Revenue Act of 1939 provides:

* * *in every township or assessment
district in which there is published one or more
newspapers of general circulation, the list [of
assessments] of such township shall be published
in one of the newspapers.

The publisher contends that "publication", for pur-

poses of section 103, occurs in each township in which the

publisher's truck delivers the papers to a post office. This

contention was rejected in opinion No. F-1287, issued Novem-

ber 6, 1964 (1964 Ill. Attly Gen. Op. 249), wherein Attorney

General Clark concluded that a newspaper could have only one

place of publication. The publication of a newspaper takes

place where it is first issued to the public, i.e., where the
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first actual distribution of bulk deliveries of the newspaper

originates. This conclusion is supported by the opinion in

Garcia v. Tully (1978), 72 Ill. 2d 1, wherein the court distin-

guished between "publication" and "circulation" of a newspaper,

concluding that simultaneous circulation of a newspaper within

several townships is not the equivalent of publication in each

township. Accordingly, it is my opinion that the newspaper in

question is published, for purposes of section 103 of the Reve-

nue Act of 1939, only in the township to which it is delivered

for labeling and distribution to post offices.

Respectfully yours,

ROLAND W. BURRIS
ATTORNEY GENERAL


